21:42
Доцент МДУ Ольга Захарова пройшла стажування у Балтійських країнах

Доцент кафедри економіки та міжнародних економічних відносин Маріупольського державного університету Ольга Захарова стала учасницею міжнародного стажування викладачів українських закладів вищої освіти в університетах і наукових установах Балтійських країн за програмою «Інноваційний розвиток європейських університетів: балтійський шлях».

Організаторами міжнародної програми стали Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана та Університет Миколаса Ромериса (Вільнюс, Литва).


З 9 по 16 червня 46 викладачів з 11 університетів України обговорювали актуальні питання освіти і науки, презентували вітчизняний і вивчали зарубіжний досвід навчально-методичної та науково-дослідної роботи, перебуваючи в освітніх і наукових установах Литви, Латвії та Естонії.  


У рамках стажування на базі Університету Миколаса Ромериса відбулася ІІ Міжнародна науково-практична конференція «Міжнародна безпека в світлі сучасних глобальних викликів». Одним із організаторів наукового заходу виступив Маріупольський держуніверситет, а членом наукового комітету була перший проректор МДУ, професор Олена Булатова. 


На пленарному засіданні конференції Ольга Захарова виступила з науковою доповіддю «Проблеми забезпечення економічної безпеки східних регіонів України в умовах воєнно-політичного конфлікту: приклад прифронтового Маріуполя». У роботі визначено основні загрози економічній безпеці Донецького регіону та Маріуполя, що набули значної актуальності у період 2014-2018 років, а також запропоновані можливі вектори розвитку соціально-економічного потенціалу міста у контексті підвищення рівня економічної безпеки.


Також на пленарному засіданні виступили авторитетні політичні діячі Литви. Під час конференції розглядався досвід європейської інтеграції Литви, можливість його запровадження в Україні, проблеми та перстпективи вступу України до ЄС.


Крім конференції, на базі Університету Миколаса Ромериса відбувся практичний семінар «Розвиток інноваційного університету», під час якого проректор з академічних справ Регіна Валутіте розповіла про наукову та проектну діяльність університету. Учасники семінару змогли побачити лабораторію інновацій університету, до складу якої входять проектний офіс, науково-дослідний офіс, докторська школа із соціальних інновацій, офіс із трансферу знань і технологій, які ефективно співпрацюють з університетською бібліотекою.


Особливий інтерес учасників викликали доповіді литовських колег-викладачів, які висвітлювали питання особливостей управління та оцінки наукових публікацій у Литві, діяльності електронної академічної бібліотеки Литви (eLABa), впровадження інтерактивних методів навчання та розвитку віртуального навчального середовища.


У рамках стажування учасники відвідали практичний семінар «Біоекономіка в Латвії як інструмент регіонального розвитку», який відбувся на базі Латвійського університету природничих наук і технологій (Єлгава). Директор Центру біоекономіки Даїна Василевська поділилася власним досвідом отримання європейського гранту на проведення дослідження та створення центру, а також презентувала деякі проекти молодих підприємців, які були реалізовані завдяки отриманим грантам. 


Відвідавши факультет харчових технологій Латвійського університету, учасники міжнародної програми змогли побачити, як вдало може поєднуватися теоретична підготовка студентів з можливістю отримання практичного досвіду. На базі університету функціонує лабораторна мережа із сучасним професійним обладнанням, на базі якої студенти можуть проводити практичні дослідження, розробляти нові продукти, що відповідають вимогам ринку та стандартам ЄС.


Під час перебування в Естонії учасники стажування відвідали Академію наук Естонії, на базі якої відбувся круглий стіл «Інноваційний розвиток Естонії». Учасники наукового заходу розглянули питання розробки інноваційних пристроїв силової електроніки, досягнення та напрямки роботи членів молодіжної академії наук Естонії, роль мовного фактору та національних цінностей у контексті інтеграційної політики Естонії. 

Участь у міжнародному стажуванні дала змогу отримати новий досвід та яскраві враження, набратися нових ідей щодо розвитку викладацького та науково-дослідного потенціалу під час спілкування з колегами із зарубіжних університетів та наукових установ, встановити нові контакти,


– Ольга Захарова.

По завершенні міжнародної програми освітяни отримали сертифікати учасників стажування.

 

Читайте також: Доцент МДУ Марія Смирнова представила результати мікро-проекту з популяризації науки серед молоді на конференції у Києві

Переглядів: 349 | Додав: Admin | Рейтинг: 0.0/0
uCoz